Folkmusikhelgen i Malmö

Datum

11 - 13 okt 2019

Kostnad

Se de enskilda evenemangen

För andra året arrangeras en helg full av konserter, kurser, dansgolv, workshops, jam genom omfattande samarbeten mellan många folkmusikaktörer.

FREDAG 11 okt:

Folkklubb på Moriska Paviljongen

En folkdansklubb som utmanar konventionerna: i Spegelsalen på Moriska Paviljongen kombineras hårdsvängande livemusik i folkton med elektronisk klubbmusik – något helt nytt för malmöpubliken. Trä och betong, fioler och DJs, värmeljus och neon. Musik för dig som vill dansa, lyssna, skratta, gråta, njuta, blunda, virvla.
Tid: 21.00-03.00.  Plats: Moriska Paviljongen, Folkets Park, Norra Parkgatan 2. Fri entré fram till 23.30, därefter 120 kr. Åldersgräns 18 år.
Arr: Malmö Folk, Kulturens Bildningsverksamhet, Riksförbundet för Folkmusik och Dans, Moriska Paviljongen, Musik i Syd med stöd av Malmö Kulturstöd och Statens Kulturråd.

 

LÖRDAG 12 okt:

Spelkurs med Sven Midgren

Lär dig låtar av en av Skånes mesta och hetaste fiolspelmän. Sven är lärare på folkmusiklinjen på Österlens folkhögskola i Tomelilla.
Tid: 11.00-13.30. Plats: Barnens scen i Folkets Park, Falsterbogatan 17, Malmö. Kostnad: 150 kr.
Anmälan via e-mail till sven.midgren@osterlen.fhsk.se
Arr: Sven Midgren/Österlens folkhögskola

Barnföreställning: Bäckahästen
Den ene är spelman den andre vill bli … De båda vännerna går på jakt efter den bästa spelläraren! På vägen träffar de Goenissen som tipsar om Bäckahästen!
Med riksspelmännen Ninni och Laif Carr som har stor erfarenhet av att spela för barn och unga.  Rek. ålder 0-4 år.
Tid: 14.00-14.30. Plats: Barnens scen, Folkets Park, Falsterbogatan 17, Malmö. Inträde: 50 kr. Biljetter säljs på Kulturcentralen
Arr: Barnens Scen, UNGA Musik i Syd, Projektet UNGA Folk. Med stöd av Statens kulturråd.

Nybörjardanskurs i Polska

Kursen riktas främst till er som inte dansat så mycket tidigare, eller aldrig dansat folkdans förut, men även vanare dansare som vill fila på grunderna i dansen är varmt välkomna! Anmäl dig till Ulrika Tegnér på utegner@gmail.com senast 13 sep! Skriv också vilket/vilka datum din anmälan gäller, eftersom vi ger flera kurser i höst. Sist blev kursen full så anmäl dig i god tid. Först till kvarn!

Med Ulrika Tegnér, Lina Dahlman och Alva Bosdottir.
Tid: 15.00-18.00. Plats: Ungdomens hus, Norra Skolgatan 10B.  Kostnad 200 kr (inkluderar inträde till Malmö Folk: Vågspel). Jämna pengar eller swish.
Arr: Malmö Folk, Kulturens Bildningsverksamhet, Riksförbundet för Folkmusik och Dans, med stöd av Malmö Kulturstöd och Statens Kulturråd.

Klubb:RÅLÅT
Jam, improvisation och nya möten mellan musiker, med en musiker som värd. Mellan kl 15-16 lyssnar vi på tre grymma musiker jamma tillsammans (presenteras inom kort) och därefter är det fritt jam fram till kl 19.

Tid: 15.00-19.00. Plats: Nya Tröls, Karlskronaplan 1, Malmö. Fri entré.
Arr: Malmö Folk, Kulturens Bildningsverksamhet, Riksförbundet för Folkmusik och Dans, med stöd av Malmö Kulturstöd och Statens Kulturråd.

Vågspel på Malmö Folk
Med rötterna i Västergötland utforskar Alice Klint och Kristin Kennemark både tradition och egenskrivna melodier. Ett kraftfullt berättande och kokande samspel gör att dansen aldrig är långt borta. Vågspel är duon som tar partypolskan till en ny nivå.Alice Klint och Kristin Kennemark är en fiolduo som växte upp på västgötaslätten, på samma gata och med samma förväntningar på livet. Folkmusik var startpunkten för en livslång vänskap och ett musikaliskt samarbete som idag heter Vågspel.

19.00-19.45  Crash course i folkdans

20.00-21.00 Konsert

21.00-00.00 Spel till dans, jam och fika

100 kr ordinarie / 80 kr medlem / 50 kr musikstuderande. Upp till 16 år fri entré i vuxens sällskap.
Inget förköp. Swish eller kontant i dörren, vi tar ej kort!
Plats: Barnens Scen, Folkets Park, Falsterbogatan 17, Malmö.
Arr: Malmö Folk, Kulturens Bildningsverksamhet, Riksförbundet för Folkmusik och Dans, med stöd av Malmö Kulturstöd och Statens Kulturråd.

 

SÖNDAG 13 okt:

Viskurs med Brita Björs

En kortkurs med visor från Skåne, Hälsingland och andra delar av världen: fina, fula, sorgliga, riviga, andäktiga, skojfriska låtar, samsång och stämsång, under ledning av Folkmusikens egna Queen B!
Lärare: Brita Björs
Tid: 10.30-13-30 Plats: Studieförbundet Bilda, Jörgen Ankersgatan 12, 211 45 Malmö. Kostnad: 250 kr (inkl fika)

Arr: Studieförbundet Bilda

FACEBOOKEVENT: https://www.facebook.com/events/484243485731793/?ti=icl
HEMSIDA och ANMÄLAN: https://www.bilda.nu/arr/1014427/viskurs-med-brita-bjors-417378

Konsert med Navarra och gästande unga musikanter  

På söndagen står bandet Navarra på scen på Palladium Malmö. På några låtar får de sällskap av hundratalet barn och unga från södra Sverige och Danmark. Vill du vara med? Läs mer på www.musikisyd.se/ungafolk

Navarra är svensk folkmusik med skoningslöst sväng som gör det svårt att sitta still, men också sköra visor som borrar sig rakt in i hjärtat. Fyra starka personligheter med mod, ärlighet, energi och en närhet i tilltalet. De har gjort sig ett namn som förnyare av folkmusikgenren och som en explosiv och populär liveakt. Den egenkomponerade musiken kännetecknas av djup traditionskännedom, ett myller av influenser och texter som bränner till.

www.navarra.me

Tid: kl. 15-16. Plats: Palladium, Södergatan 15, Malmö. Entré: 100 kr, förköp via kulturcentralen.nu.
Arr: UNGA Musik i Syd i samarbete med Palladium Malmö, Studieförbundet Bilda, Kap Syd och Skånes Spelmansförbund, med stöd av Statens Kulturråd.

Skånes Spelmansförbund säljer folkmusiknoter

Skånes Spelmansförbund säljer folkmusiknoter i samband med Navarras konsert på Palladium Malmö.

 

Programmet kommer att fyllas på! Håll dig uppdaterad på www.musikisyd.se/unga-folk och på UNGA Musik i Syds och Malmö Folks facebooksidor.

Folkmusikhelgen i Malmö är ett samarbete mellan:
Projektet UNGA Folk, UNGA Musik i Syd, Malmö Folk, Kulturens Bildningsverksamhet, Studieförbundet Bilda, Österlens Folkhögskola, Musikhögskolan i Malmö, Palladium Malmö, Barnens Scen, Moriska Paviljongen, Skånes Spelmansförbund, Riksförbundet för Folkmusik och Dans och Kap Syd, Lintonfonden.
Med stöd av Malmö Kulturstöd och Statens Kulturråd.

Se hela programmet här:

www.musikisyd.se/folkmusikhelg

Facebook:

Folkmusikhelgen i Malmö på Facebook

Frågor:

maria.bojlund@musikisyd.se

 

Helgens arrangörer:

UNGA Musik i Syd är den regionala musikinstitutionen Musik i Syds barn- och ungaverksamhet och verkar i Skåne och Kronoberg för att producera och utveckla levande musik för barn och unga. Inom UNGA Folk initieras, drivs och samordnas folkmusikaktiviteter och speltillfällen för barn och unga

Malmö Folk är en ideell kulturförening som arrangerar konsert- och danskvällar med det bästa av det bästa inom folkmusikvärlden. En och annan kurs, workshop eller annat kul kan det också hända att de erbjuder. 

Studieförbunden Bilda och Kulturens Bildningsverksamhet arrangerar en lång rad kurser, workshops, konserter och annat kul inom folkmusik runt om i hela landet. Inom Bilda Folk satsar man på att tillsammans med spelmän, vissångare och dansare hjälpa andra att utvecklas – både som dansare, musikant och människa. 

Musikhögskolan i Malmö utbildar musiker, kompositörer, kyrkomusiker och musiklärare med olika specialiseringar, däribland folk- och världsmusik. Skolan med sina omkring 700 studenter och 230 anställda har ett internationellt studieklimat med väletablerade kontakter och forskning långt utanför Norden och Europa.

Österlens folkhögskola har funnits sedan 1907 och ligger i hjärtat av Österlen Tomelilla. Här kan man studera svensk folkmusik, med utblickar till omkringliggande traditionsområden (Norden, Östersjöländerna, Brittiska öarna).

Palladium Malmö är ett konserthus mitt i Malmö där man kan se och uppleva musik, dans och mycket annat av högsta kvalitet för alla åldrar. Palladium Malmö är en del av Musik i Syd och programlägger ofta artister inom genren folk- och världsmusik.

Barnens scen är ett gult, runt hus i Malmö Folkets Park, tidigare dansbana, nuförtiden vikt för barnkultur. Här kan man se teater, cirkus, musik, dans och mycket mera. Det är också här Malmö Folk arrangerar sina kvällar och driver en stor del av sin verksamhet.

Moriska Paviljongen är ett kultur- och nöjeshus från 1901 med plats för 1500 personer. “Moriskans” kulturprogram rymmer ett brett utbud av musik och scenkonst som speglar en jämställd och mångkulturell vision. En plats som visar kraften och glädjen i ett blandat Malmö.

Skånes Spelmansförbund är en organisation av och med spelmän och spelkvinnor i alla åldrar som själva spelar folkmusik, eller på annat sätt engagerar sig denna genre.

Kap Syd är en kulturförening som ger ut musik och musikvideos, arrangerar konserter, turnéer, seminarier, workshop och mycket annat.

Riksförbundet för Folkmusik och Dans (RFoD) verkar aktivt för att stärka folk- och världsmusikgenrens ställning och för att skapa bättre förutsättningar för genrens utövare.


0 svar på ”Folkmusikhelgen i Malmö”