FOLKKLUBB

Datum

22 okt 2021

Tid

21:00

Plats

Moriska Paviljongen
Norra Parkgatan 2 214 22 Malmö

Mer info

Entré: 140kr / 100kr medlem/ 70 kr student, arbetslös, över bron (och medlem),
Inget förköp. Swish eller kontant i dörren, vi tar ej kort

Malmö Folks Folkklubb är tillbaka! Vi längtar efter att få bjuda in er på plats igen och att få dansa med er. Den 22a oktober tar Malmö Folk och Mix Musik över Spegelsalen på Moriska Paviljongen och fyller den med grym livemusik. Innan själva klubben drar igång inleds kvällen med en konsert av ingen mindre än Groupa som gästas av stjärnduon Sara Parkman & Samantha Ohlanders, för mer info och biljetter se här.

Det blir en helkväll där folkton möter klubbgolv – trä och betong, fioler och DJs, värmeljus och neon.

18.30 Dörrarna öppnas: Konsert

19.00-21.00 Groupa + Sara Parkman & Samantha Ohlanders – för mer info och biljetter se länk ovan.

21.00-21.15 Dörrarna öppnas: FOLKKLUBB

21.15-22.00 Crashcourse i folkdans med dansduon Agnes & Klara (ingen föranmälan krävs)

22.00-23.00 Vaev (DK)

23.15-00.00 Inuti

00.00-01.00 DJ Prohobition / Trattgrammofonsdisco

 

►På scen:

CRASHCOURSE I FOLKDANS

Agnes & Klara är två danspedagoger vilka tillsammans utgör en dansduo som uttrycker och spelar svensk folkmusik med kropparna som sina instrument.
Under kvällens workshop lär de ut grunderna i schottis men ser även till att kvällen till ära friska upp de stabila grunderna med ett gott skratt, en extra snurr och kanske en och annan improviserad sväng.

 

VAEV 

Vad händer när du slår på strömmen vid Dalahästen? ’Vaev’ är en unik blandning av traditionell folkmusik OCH den senaste elektroniska musiken, med element från frijazz och techno.  

Rigspillemanden Poul Lendal placerar den traditionella och nyskrivna musiken i David Mondrups säkra elektroniska omfamning och vupti: ny musik dyker upp – och ger publiken känslan av folkmusikens bredd och storhet. 

Poul Lendal har turnerat med ’Lang Linken’ och ’Harpens Kraft’ över stora delar av världen i nästan 50 år. Han har undervisat vid musikkonservatoriet i Odense, där han hjälpte till att starta landets första konservatoriumutbildning i folkmusik. Han spelar tillsammans med ”Vaev” i duo med Carl Erik Lundgaard. Instrument: Fiol, judisk harpa, rumble-kruka, pilflöjt, skedar etc.   

David Mondrup är lärare i elektronisk musik vid Engelsholm Højskole. David är utbildad rytmisk musiker från vinterträdgården i Århus, där han nu lär ut själv, och han är en av pionjärerna i landet när det gäller att kombinera elektroniska verktyg med traditionell folkmusik.  Instrument: Laptop, indisk orgel, dragspel, melodika, flygel etc.

Udgivning 2020: ’Vaev’ – på cd eller div. platforme. 

 

INUTI
Premiär! Eller inbjudan till en parallell dimension!?

Tänk er en verklighet där den gamla skandinaviska folkmusiken aldrig hamnade i skymundan av nyare musik, utan behöll sin centrala plats i kulturen. De gamla spelmännens kunskap fördes brett vidare till yngre förmågor. Hur hade folkmusiken utvecklats i en sådan verklighet? Hur kunde den ha låtit på 20-talet? 70-talet? Nu? Så småningom hade den säkert blandats ihop med moderna elektroniska instrument och stilar. Hur hade de blandningarna låtit?

Det får vi förstås inte veta. I verkligheten vi lever i blev folkmusiken faktiskt mer och mer marginell under moderniseringen. Levde vidare i periferin, där den kanske fortfarande befinner sig. Men i sitt utforskande av de här tankarna har malmö musikern Andreya Ek Frisk hittat något hen vill visa upp för världen.

Efter minst tusen timmar på dansgolv och tiotusen timmar musikskapande har det blivit dags för en ny kombination. Undergroundklubbar med drum’n’bass och spelmansstämmor med solo-fela. Hyperfokuserad ljudprogrammering i en källare och helakustiskt buskspel in på småtimmarna. Detta är INUTI. Det blir dans. Det blir vilda breakbeats i polskatakt, det blir märkliga ljud av alla slag, det blir mycket bas… allt med spelmansmusiken i grunden.

 

DJ PROHIBITION // TRATTGRAMMOFONSDISCO MED ERIK ASK-UPMARK

På Grammofondisco med musikdirektör Erik Ask-Upmark går trattgrammofonen varm och här får man uppleva allt från outhärdligt käcka dragspelspolketter till rykande het Dixielandjazz! Ena sekunden bjuds det på en rheinländer med Källnatrion, den andra blir det storbandsjazz med Harry Arnolds orkester. Brita Borg möter Django Reinhardt i en virvlande slängpolska. Ta dig en svängom till tonerna av en eldig tango – eller nöj dig med att lyssna och spisa stenkakor i all dess nostalgifyllda charm, komplett med precis så mycket skrap och knaster som det ska vara i en äkta retroupplevelse. Du har inte upplevt alla aspekter av svensk folkmusik förrän du hört Gärdebylåten i swingtappning…

 

Konserten är en del av festivalen Folkfest Malmö. Se hela programmet på www.folkfestmalmo.se

Folkklubben genomförs i samarbete med Mix Musik, Musik i Syd och Moriska Paviljongen, med stöd från Kulturens Bildningsförbund.

 

►OBS! Samtliga evenemang anpassas efter rådande restriktioner.
För uppdaterad information om konserten se vår facebook-sida: Malmö Folk

 

► MALMÖFOLK ÄR en förening som arrangerar konserter, danskvällar och kurser i huvudsak inriktade på svensk och nordisk folkmusik. Frågor/volontära/spela till dans: info@malmofolk.se
Arrangemangen genomförs med stöd från Malmö Kulturstöd och Statens Kulturråd, samt i samarbete med Kulturens bildningsförbund.

0 svar på ”FOLKKLUBB”