Thomas Andersson // Ida Meidell Blylod

Datum

18 nov 2023

Tid

19:00 - 23:55

Plats

Barnens Scen
Malmö Folkets Park, Falsterbogatan 17

Mer info

19.00-19.45 Crash course i dans,
20.00 Konsert,
21.00-00.00 Spel till dans, jam och fika,
Entré: 140kr / 100kr medlem/ 70 kr student, arbetslös, över bron (och medlem),
Inget förköp. Swish eller kontant i dörren, vi tar ej kort

Denna kväll bjuder vi på en unik berättarföreställning med Thomas Andersson. Sen har vi dans som vanligt. Det är också lite av en västerbottnisk afton.

Thomas Andersson – spelman och berättare från Bygdsiljum, Burträsk. Thomas är en levande spelmanslegend som också har gjort oförglömliga berättarföreställningar för scen och TV under de senaste decennierna. Medlem i den stilbildande folkmusikgruppen Burträskar’a och med gedigen kunskap om spelkonst och berättade från tidigare traditionsbärare. Sedan 2015 är Thomas hedersdoktor vid Humanistiska fakulteten på Umeå Universitet.

Föreställningen: Om lappspelmannens sorgerliga död
Den här historien är dessvärre sann.                                                                 

En spelman dödade en annan. Offret räknades som en särdeles känd och begåvad storspelman så händelsen blev vida omtalad. Det pratades också om att avundsjuka skulle ha haft med saken att göra. Fast den här berättelsen handlar egentligen mera om offrets levnad.             

I samtida dokument står han omnämnd som ” kringvandrande och utfattig.” En sådan person lämnar knappast efter sig någon egendom att tala om, utan snarare spår i människor: starka musikupplevelser och minnen från förtrollade danskvällar.

 

Efter föreställningen spelar/trallar Thomas Andersson en stund till dans.

Foto: Mikael Jurman

Till dans denna kväll spelar även Ida Meidell Blylod som är folkmusiker och barockviolinist med en stark passion för fiolens rika mångfald av stiluttryck. Uppvuxen i Umeå, men sedan några år väl hemmastadd i Malmö. I hennes känsliga spel visar sig en verklig förmåga att skapa närvaro och göra varje framträdande unikt. Ida turnerar flitigt tillsammans med nyckelharpsspelaren Johan Hedin i duon Hedin & Meidell, och spelar även regelbundet med den prisade franska barockensemblen Les Musiciens de Saint-Julien på konserthus och festivaler runtom i Europa. Ikväll kommer Ida spela med betoning på låtar från Västerbotten, men en och annan slängpolska vågar hon också utlova!

Foto på Thomas Andersson: Patrick Degerman, bearbetning Mats Rehnman

►MALMÖ FOLK ÄR en ideell folkmusikförening som genomför konserter, danskvällar och kurser med stöd av Statens kulturråd, Malmö stad och Kulturens bildningsförbund.


0 svar på ”Thomas Andersson // Ida Meidell Blylod”