INSTÄLLT! Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye / Mats Edén & Tina Quartey

Datum

25 apr 2020

Tid

20:00 - 12:00

Kostnad

Entré: 140 kr / Medlem: 100 kr / Reducerat pris (studenter, arbetslösa, "över bron"): 70 kr (gäller endast medlemmar) / Medlemskap: 40 kr / Inget förköp. Swish eller kontant i dörren, vi tar ej kort.

Plats

Barnens Scen
Malmö Folkets Park, Falsterbogatan 17

Mer info

20.00 Konsert,
21.00-00.00 Spel till dans, jam och fika,
Dörrarna öppnas 19.30 och stängs 20.00 då konserten börjar. De öppnas sen igen 21.15 då dansen tar vid.

INSTÄLLT. Vi återkommer med nytt datum för konserten snart. Den blir i stället en del av Malmö Folks program i höst.

 

—————————-

 

Kvällens konsert, i samarbete med Musik i Syd: 
Sveriges egen jiddischdrottning, Louisa Lyne, och hennes band ”di Yiddishe Kapelye” firar 10 år och bjuder in till konsert!

Mycket har hänt sedan Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye släppte sitt första album ”Debyut” under 2012, men genomgående är den varma och känslosamma musikaliska atmosfär som genom åren fängslat publik världen över. Louisas karismatiska sångstil skapar med hjälp av de skickliga musikerna (dragspel, violin, cello, kontrabas, gitarr och piano) ett unikt konstnärligt uttryck fullt av variation, spänst, dynamik och goda musikaliska överraskningar.

Gruppens andra albumet ”A Farblondzhete Blondike” släpptes 2015, och nu sist när det tredje albumet ”Lust” kom ut under hösten 2019, har musiken utvecklats ytterligare och blivit både mer banbrytande och omfattande. Gruppen rör sig med säkerhet mellan traditionell klezmer, modern pop och världsmusik. Med elektroniska beats, latinska rytmer och inslag av konstmusik och folksång arbetar de med jiddisch i ett helt nytt sammanhang, som samtidigt förefaller helt självklart.

Louisa Lyne är född i Härnösand och har genom ett brinnande intresse, studier och lust, trots att hon inte vuxit upp med judiska traditioner, tillägnat sig språket och det judiska kulturarvet, gjort det till sitt och funnit sin alldeles egna konstnärliga röst i dess mitt.

Gruppen har rönt stora framgångar både för sina liveframträdanden och album, nu senast för deras efterlängtade tredje album som mottagit lysande recensioner både i Sverige och runt om i Europa. Under 2019 vann Louisa tävlingen ”Der Yiddisher Idol” i Mexico City och genom SVTs programserie ”Folkets musik” blev gruppen hyllad när deras version av The Arks ”It Takes A Fool To Remain Sane” (S’nemt A Nar”) mottogs med öppna armar av både gammal och ny publik.

Samarrangör: Musik i Syd 

 

Kvällens dansmusiker: Tina Quartey och Mats Edén

I mer än trettio år har Mats Edén och Tina Quartey samspelat, improviserat, lekt och experimenterat. Ett tätt sväng och en intuitiv uppkoppling på en närmast telepatisk nivå tar dansrytmerna till extatiska höjder.

Mats Edén med rötterna i Värmland, men sedan länge bosatt i Skåne, är en av våra absolut främsta spelmän, både som solist, i grupp och som kompositör. Huvudinstrumenten är olika fioler och durspel. 2019 fick han Zornmärket i guld för sitt spel på dessa instrument. Mest känd är han kanske från det progressiva folkmusikbandet Groupa, men dyker ständigt upp i nya konstellationer, som i  Egeland/Edén/Marin. Han är också en eftersökt, flitig och givmild dansspeleman. Redan på 1970-talet dokumenterade och beforskade Mats Edén värmländsk folkmusik , sedan 1993 har han undervisat på Musikhögskolan i Malmö och 2009 blev han invald i Kungliga musikaliska akademin. Mats Edén är en stor inspirationskälla för många folkmusiker.

Tina Quartey är något av en pionjär inom den svenska folkmusiken och har introducerat slagverk i grupper som Filarfolket och Groupa. Hon är också soloartist och pedagog. Några av instrumenten på hennes rika slagverkspalett är conga, shekeré, udu och inte minst berimbau. Den senaste i den långa raden av folkmusikskivor som Tina Quartey har satt sin omisskännliga prägel på är skivan Rastställen i gruppen Midgren / Skrobe / Quartey som hade release på vår egen folkmusikklubb 2019.

Låtar:
Struling
Grammishalling
Polska från Norra Finnskoga
Den Vackre

 

 

 

 

 

 


0 svar på ”INSTÄLLT! Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye / Mats Edén & Tina Quartey”