Kjorstad Brothers

Datum

28 jan 2023

Tid

19:00 - 23:55

Plats

Barnens Scen
Malmö Folkets Park, Falsterbogatan 17

Mer info

19.00-19.45 Crash course i dans,
20.00 Konsert,
21.00-00.00 Spel till dans, jam och fika,
Entré: 140kr / 100kr medlem/ 70 kr student, arbetslös, över bron (och medlem),
Inget förköp. Swish eller kontant i dörren, vi tar ej kort

Vi börjar  2023 med två av Norges mest spännande spelmän av den yngre generationen. Missa inte denna pärla.

Sverigepremiär som duo!

Hans och Rasmus Kjorstad från Gudbrandsdalen är kända fiolspelmän i norska folkmusikmiljön. De samarbetar om en gemensam idé – att spela traditionsmusiken från hemtrakten, i bygderna kring Fron, på ett svängigt, opolerat och vidunderligt sätt.

Förutom fiol använder duon sig bland annat av röst, langeleik, flöjter, indisk harmonium och mungiga i sina tolkningar. De är också drivna dansmusiker vars lekar passar bra även till de vanliga svenska danserna.

Sen 2016 har de varit särskilt aktiva med konserter och skivproduktioner som duo, men även som trio med den samiske Torgeir Vassvik och med kvartetten Reolô tillsammans med Anders Røine og Hans Hulbækmo. 2020 släppte bröderna skivan «Kjære min maur», med material som de lärt sig från inspelningar och uppteckningar av sångare från bygderna kring Fron. Genom improvisationer och historieberättande har de målsättningen att öppna upp genren för en ny publik.

Det här har sagts om Kjorstads första skiva ”Pusinshi Ulla” från 2016:
”Två bröder från Fron har botaniserat i notböcker, inspelningar och levande tradition i norska Gudbrandsdalen och åstadkommit något av det mest märkvärdiga jag hört inom nordisk folkmusik.” (https://www.lira.se/skivrecension/pusinshi-ulla/)

Så här beskrevs deras senaste skiva ”Kjære min maur” från 2020:
”Den starka bordunkänslan i musiken växer fram med personliga särdrag, annan tonalitet och variation. Spännande och impulsiva förlopp där också sångsättet skiljer sig, vackert i sin hängivenhet och fantasifulla stil. Deras framföranden är gripande, oslipade och enkla, avskalade en traditionell polish.”
(https://www.lira.se/skivrecension/kjare-min-maur/)

Video:
Redvaldhalling

Radio:
Livekonsert från Sentralen i Oslo  2021

 

►MALMÖ FOLK ÄR en ideell folkmusikförening som genomför konserter, danskvällar och kurser med stöd av Statens kulturråd, Malmö stad och Kulturens bildningsförbund.


0 svar på ”Kjorstad Brothers”