Janusz Prusinowski Kompania

Datum

14 dec 2019

Tid

20:00 - 21:00

Kostnad

100 kr ordinarie / 80 kr medlem / 50 kr musikstuderande. Upp till 16 år fri entré i vuxens sällskap.

Plats

Barnens Scen
Malmö Folkets Park, Falsterbogatan 17

Mer info

Inget förköp. Swish eller kontant i dörren, vi tar ej kort

Vild bymusik från centrala Polen. Fenomenal dansmusik med allt från innerliga tryckare till virvlande polska mazurkor. Vals, polska och polka går bra att dansa till musiken, men extra dansintroduktion ges också. Janusz Prusinowski kompania är ett band av internationell kaliber som inte lämnar någon oberörd. En musik- och danskväll utöver det vanliga garanteras!

OBS: Vi planerar en dansintroduktion i polsk mazurek och polka med Janusz Prusinowski kompania kl. 18.00-19.00,  just innan den vanliga crash coursen, på Barnens scen. Passa på!

Den polska folkmusikvågen kom 20 år efter den svenska. På 1990-talet var Janusz Prusinowski en av dem som ”återupptäckte” den lantliga centralpolska musik- och dansskatten  – de spelmän, dansare och sångare som fanns runt omkring i byarna. De var många och vissa finns kvar än i dag! Prusinowski och andra entusiaster åkte ut i byarna och lärde sig av de levande traditionsbärarna och skapade en fokmusikboom av sällan skådad vitalitet.


Musiken påminner om den svenska folkmusiken, men ibland har den en mera rå och osplipad karaktär, i bland är den snarare mera sentimental. Fiol, dragspel, blås och sång bär melodin. Till det kommer ett bordunlikande komp bestående av en stor tamburin (bęnben) eller en balkan-trumma (baraban) och en 3-strängad celloliknande bas, vilket ger en lite annan klangbild än i den svenska folkmusiken.  Det finns tretaktsmusik (bl.a. mazurek) som man dansar valsliknande steg till, och tvåtaktsmusik (bl.a. polka) som man dansar samma steg till. Även andra danser förekommer, t.ex. polonäser i där paren promenerar i grupp.

Janusz Prusinowski kompania har turnerat med sin musik i Europa, Asien och Nordamerika. De har också tillsammans med svenska folkmusiker utforskat släktskapet med den svenska folkmusiken i projektet Polska – spår,  om polskedansens bakgrund i renässansens Polen. Här kan du se en film om projektet.

Här kan du se några videor med Jansusz Prusinowski kompania:
Serce
A juzci precz (en mazurek, ljudspår från senaste skivan)
 —

Medverkande i bandet:
Janusz Prusinowski- fiol, dragspel, hackbräde, sång
Michal Źak – tvärflöjt, skalmeja, klarinett
Piotr Piszczatowski – slagverk (bęnben, baraban), sång
Szczepan Pospieszalski – Trumpet, bas (basy)


0 svar på ”Janusz Prusinowski Kompania”