FOLKFEST Malmö 2020

Datum

16 - 18 okt 2020

Tid

All of the day
FOLKFEST Malmö 16-18 oktober 2020

Välkommen till tre dagar av folk- och världsmusikens nerv och ekvilibrism, sväng, svett och improvisation, frihetskänsla, svårt vemod, värme och sprittande glädje.

FOLKFEST Malmö är en helg av konserter, jam, kurser och annat gott för själ och hjärta, stora och små, inbitna och nyfikna. På scenerna står några av de allra bästa, och du är välkommen att vara med. I FOLKFEST Malmö strålar en lång rad olika aktörer från södra Sveriges musikliv samman för att bjuda på allt fantastiskt som finns inom folk- och världsmusiken! Detta är tredje gången vi samlas under en helg för att fira tillsammans med dig.

Välkomna på folkmusikfestival!
——————————————–

FREDAG 16 okt
TRIPPELKONSERT med folkmusik i centrum: Maine Coon trio, Midgren | Skrobe | Quartey och Symbio samt Iduns.
Plats: Moriska Paviljongen, Malmö Folkets park
Tid: 18.30 – 23.30
Inträde 1 konsert: 130kr, medlem 100 kr.
Inträde 3 konserter: 195 kr, medlem 150 kr, student 150 kr.
MAX 50 biljetter!
Läs mer om eventet här
— 19.00 IDUNS
Idun var ungdomens gudinna. I hennes anda tar ungdomarna i gruppen Iduns sig an folkdansen och låter den möta deras egna kreativa ådror av idag.
–19.15 MAINE COON TRIO – SKIVSLÄPP!
Med avstamp i norsk och svensk folkmusik blandar trion egenskrivet material med traditionellt låtspel. Finurligt arrangerade partier kontrasteras av improvisation och lekfullhet. Skira klanger möter pulserande riff. Ett meditativt lugn möter äventyrliga sagor. Felor, träblås och gitarr i ett tätt sammansvetsat samspel.
Anna-Karin Andersson – hardangerfela, fiol, oktavfiol
Robin Johansson – sopransaxofon, basklarinett
Søren Vinther Røgen – gitarr
— 20.30 MIDGREN | SKROBE |QUARTEY feat. BRITA BJÖRS
Tre musiker, tre generationer, tre temperament som möts i ett samspel präglat av både sväng och intimitet, lek och allvar. Med fiol, slagverk och mandola/gitarr tar de sig an både ny och gammal repertoar. Nya kompositioner samsas med sånt som hörts många gånger förut, men i trions alldeles egna tolkningar. Denna välrenommerade malmötrio släppte sin debutplatta 2019, ”Rastställen”. Kvällen till ära gästas trion av Brita Björs och en del av repertoaren blir en hyllning till Folk och Rackare.
Sven Midgren – fiol
Allan Skrobe – mandola, gitarr
Tina Quartey – slagverk
Brita Björs – sång
— 22.00 SYMBIO
Möt två unga kritikerrosade och genuint erfarna virtuoser som hyllats för sitt starka samspel, sin glödande energi och unika mix av modern folkmusik med influenser från pop och rock. I deras vevlira och dragspel möts två världar och uppstår gör ett helt eget sällsynt sound som både levandegör och överraskar.
Johannes Geworkian Hellman – vevlira
LarsEmil Öjeberget – dragspel, kick-box
Arr: Mix Musik och Malmö Folk i samarbete med ABF, Kulturens Bildningsverksamhet, Musik i Syd, med stöd av Kulturrådet och Malmö kulturstöd.
——-
LÖRDAG 17 okt
10.00-13.00 Kurs: SJUNG FOLKSÅNG MED JOHANNA BÖLJA
Plats: Barnens scen, Malmö Folkets park
Pris: 250 kr. Gratis för sångare som är anslutna till Bilda.
–Hur sjunger man folksång? I denna kurs fördjupar vi oss i stildrag inom svensk folksång och jobbar med klang, stämsång och intonation i grupp. Vi gräver i möjligheterna i din röst och hittar verktyg för att jobba vidare med folksångens stil och klang. Du får också lära dig några sånger på gehör. Johanna Bölja Hertzberg tillhör våra mest etablerade folksångerskor och pedagoger. Hon kan höras i grupper som Bölja/Härdelin, Breda gatan samt Rallarnas Visor.
HEMSIDA och Anmälan: https://www.bilda.nu/…/sjung-folksang-med-johanna-bolja…
Arr: Studieförbundet Bilda
14.00 FAMILJEKONSERT med Thor & Olle. Musik från Södern – en solvarm svängig musikresa
Från 4 år.
Plats: Barnens Scen, Malmö Folkets Park
Inträde: 50 kr per person
Biljetter: https://www.kulturcentralen.nu/evenemang/musik-fran-sodern
eller tel. 040-103020
På scen: Thor Ahlgren – säckpipa, flöjt, bouzouki, durspel, samt Olle Pelayo Lind – munspel, flamencogitarr, triangel
–Håll i hatten för nu drar Thor & Olle igång ett sanslöst sväng i en föreställning för hela familjen. Det blir musik från Sveriges skogar, Louisianas träskmarker, spanska byfester och grekiska hamnkvarter – med traditionell musik på bouzouki, munspel, säckpipa, durspel, flamencogitarr, flöjt och kastanjetter. Med mycket driv och spelglädje bjuder dessa två skickliga spelmän in till en fartfylld resa full av inspirerande musik och berättelser om de olika instrumenten. Publiken välkomnas att sjunga med i medryckande refränger på olika språk där alla kan vara med. Thor Ahlgren är multiinstrumentalisten som turnerar Norden och världen runt med medeltidsmusik, cajun, grekisk bergsmusik och franska säckpipslåtar. Olle Pelayo Lind är munspelaren och flamencogitarristen som älskar att blanda och utforska olika musikkulturer på sina instrument.
HEMSIDA: http://www.barnensscen.nu
Arr: Barnens scen, UNGA Musik i Syd
16.00-17.00 VM i TRÄSKOFIOL & JAM därefter
Plats: Tröls bar & restaurang, Karlskronaplan 1
Fri entré, men köp något att äta och dricka i baren!
–VM I TRÄSKOFIOL startade 2013 och har haft deltagare från Sverige, Turkiet, Norge, Danmark, Tyskland, England. Träskofiolen var betydligt vanligare i Skåne under 1800-talet än den är idag. Denna fattigmansfiol förvandlades av det man hade till hands – en sliten toffla – och vips hade man ett instrument! Och därmed en extra inkomst, men även en outsinlig källa till glädje och fest.
FACEBOOKEVENT:

https://www.facebook.com/events/3542671429097633/?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22mechanism%22%3A%22search_results%22%2C%22surface%22%3A%22search%22%7D]%7D

HEMSIDA & Anmälan: https://www.bilda.nu/arr/1069957/vm-i-traskofiol-418715
Arr: Spelmansgården, Studieförbundet Bilda, Tröls Bar & Restaurang

Ca 17.00-19.00 ÖPPET JAM – direkt efter VM i träskofiol
Plats: Tröls bar & restaurang, Karlskronaplan 1
Fri entré, men köp något att äta och dricka i baren!
–Ta med instrumenten, ta ett glas, jamma eller njut av härligt buskspel.
Arr: Spelmansgården, Studieförbundet Bilda, Tröls Bar & Restaurang
20.00 Livestreamad konsert med EMMA & ELLIKA EXTRA
För den som älskar festival, men vill hålla sig hemma i dessa dagar.
–EMMA & ELLIKA EXTRA – Två fioler i händerna på Emma Reid & Ellika Frisell, två av folkmusikens verkliga mästare, här i sällskap av Anders Löfberg (cello) och Rafael Sida (slagverk). Emma & Ellikas svängiga fiolspel är ingen nyhet på folkmusikscenen. Bingsjöpolskor, Orsalåtar och egna kompositioner i ett samspel med djupa rötter i traditionen, fritt och improvisatoriskt med utblickar mot bl a baluchi, norsk, och engelsk traditionsmusik.
HEMSIDA: http://www.malmofolk.se/…/folkfest-malmo-emma-ellika…/
Arr: Malmö Folk, Kulturens Bildningsverksamhet, i samarbete med Stallet Världens musik i Stockholm, med stöd av Kulturrådet och Malmö kulturstöd.
19.00 & 21.00 Konsert med KROKE
Plats: Moriska Paviljongen, Folkets Park Malmö
Pris: 195 kr. Medlem Mix Musik/Guldkort/Pensionär/Student 150 kr.
Biljetter: www.kulturcentralen.nu
–Det polska bandet har gjort sig kända för att blanda upp den judiska klezmertraditionen med bl a jazz och folkmusik till en egen unik musikstil, Krokemusik, som de själva kallar det. Trion har turnerat runt i närmare 30 år världen över, den 17 oktober gör de äntligen ett stopp i Malmö igen.
FACEBOOKEVENT:

https://www.facebook.com/events/902220556874630/?acontext=%7B%22source%22%3A5%2C%22action_history%22%3A[%7B%22surface%22%3A%22page%22%2C%22mechanism%22%3A%22main_list%22%2C%22extra_data%22%3A%22%5C%22[]%5C%22%22%7D]%2C%22has_source%22%3Atrue%7D

HEMSIDA: https://moriskapaviljongen.se/program/kroke-17-okt/
Arr: Moriska Paviljongen, Mix Musik

——-
SÖNDAG 18 okt
10.15-13.15 VISKURS med JOHANNA BÖLJA
Plats: Liljeforssalen, Musikhögskolan i Malmö
Pris: 250 kr (inkl fika)
Inga förkunskaper behövs.
–En kortkurs med folkvisor som sjungits vid arbete, för att roa, söva eller till kanske dans. Du får lära dig några av folksångens stildrag och vi sjunger lite i stämmor.
Johanna Bölja Hertzberg är folksångerska och pedagog och kan höras i grupper som Bölja/Härdelin, Breda gatan samt Rallarnas Visor.
HEMSIDA och Anmälan: https://www.bilda.nu/…/viskurs-med-johanna-bolja-418576
Arr: Studieförbundet Bilda
13.30-16.30 SPELKURS med PELLE BJÖRNLERT
Plats: Info kommer.
Pris: 250 kr
— Pelle Björnlert från Vråka i nordöstra Småland tillhör de mest framträdande spelmännen vi har i landet. Han spelar företrädesvis musik med rötter i den småländska och östgötska folkmusiktraditionen på både vanlig fiol och en fiol med resonanssträngar – violino d’amore. På workshopen kommer Pelle att jobba med några låtar ur sin repertoar, med fokus på sväng, variation och spel till dans.
FACEBOOKEVENT:

https://www.facebook.com/events/5030720850275139

HEMSIDA & Anmälan: https://www.bilda.nu/…/spelkurs-med-pelle-bjornlert-418765
Mer info: frida.rosenbabarik@bilda.nu
Arr: Studieförbundet Bilda och Musikhögskolan i Malmö

Ca 10.00-16.00 Workshop med MP3 för barn, unga och pedagoger
Plats: Palladium Malmö, Södergatan 15
Under dagen genomförs ett antal workshops med max 50 deltagare i varje. Föranmälan och förberedelse krävs.
–Möt MP3 – folkmusiktrion som är känd för att flytta berg med sin sprudlande energi! Deras musik har tagit dem på turnéer över hela världen ända sedan starten för mer än ett decennium sedan. I denna konsert får Mattias Pérez, Nina Pérez och Mia Marine sällskap på scenen under några av sina låtar. Gästerna består av över 100 barn och unga i alla åldrar samt deras pedagoger från hela södra Sverige och Danmark.
FACEBOOKEVENT:

https://www.facebook.com/events/296695024699257/

HEMSIDA och Anmälan: Mer info: https://unga.musikisyd.se/unga-folk/
Arr: UNGA Musik i Syd, Palladium Malmö, Studieförbundet Bilda, KulturCrew, Skånes Spelmansförbund, Kap Syd. Med stöd av Kulturrådet och Lintonfonden.

———————————————–

Folkfest Malmö är ett samarbete mellan projektet UNGA Folk, Musik i Syd, Malmö Folk, Mix Musik, Palladium Malmö, Barnens Scen, Moriska Paviljongen, Kulturens Bildningsverksamhet, Studieförbundet Bilda, ABF, KulturCrew, Skånes Spelmansförbund, Kap Syd, Tröls Bar & Restaurang, Stallet Världens musik i Stockholm.
Med stöd av Lintonfonden, Malmö Kulturstöd och Kulturrådet.


0 svar på ”FOLKFEST Malmö 2020”