Norudde & Wallin

Datum

01 apr 2023

Tid

19:00 - 23:55

Plats

Barnens Scen
Malmö Folkets Park, Falsterbogatan 17

Mer info

19.00-19.45 Crash course i dans,
20.00 Konsert,
21.00-00.00 Spel till dans, jam och fika,
Entré: 140kr / 100kr medlem/ 70 kr student, arbetslös, över bron (och medlem),
Inget förköp. Swish eller kontant i dörren, vi tar ej kort

En Hedning möter en Skåning.  Världspremiär på Malmö folk.

Anders Norudde från Värmland och Karin Wallin från Skåne. Två rutinerade folkmusiker med största förkärlek till det råa, klangfulla och omstämda möts här med stort sväng och kraftfullt dansdriv i låtar från Värmland, Närke och Skåne.

Anders Norudde, uppväxt i Degerfors kom i kontakt med folkmusiken 1978 och bytte då ut elgitarren mot en fiol. Tillägnade sig efterhand flera folkmusikinstrument såsom svensk säckpipa, moraharpa, stråkharpa, vallhorn, sälgflöjt mfl… Utbildade sig till fiolbyggare 1982-86 i Leksand och gick ut som kursetta. Startade gruppen Blå Bergens Borduner 1984. “Förstörde” sedan sin karriär med att bilda folkmusikgruppen Hedningarna. Spelar helst låtar från sina hemtrakter då det lokalhistoriska är ett stort intresse.

Karin Wallin, uppväxt i Helsingborg bland dansande, dansforskande och sjungande släktingar. 1975 väcktes det stora intresset för att spela till dans, skånska låtar till den skånska folkliga danstraditionen som far Börje Wallin forskade fram. Här gällde det att få till dansrytm, sväng och driv som passade dansarna och gärna då med platt stall och omständ fiol för att kunna spela dubbelsträngat och få fram den stora klangen som spelmän gjorde förr, för att som ensam spelman kunna nå ut och höras i danssorlet. Karin blev riksspelman 1993 och förärades zornmärket i guld 2007 med motiveringen: för mästerligt, dansant och personligt spel av låtar från Skåne. Karin spelar fiol och viola d’amore, båda naturligtvis byggda av Anders Norudde!

 

Foto från repetition inför Malmö folk-kvällen.

 

►MALMÖ FOLK ÄR en ideell folkmusikförening som genomför konserter, danskvällar och kurser med stöd av Statens kulturråd, Malmö stad och Kulturens bildningsförbund.


0 svar på ”Norudde & Wallin”