Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye // Ville Syri & Anna-Karin Andersson

Datum

11 dec 2021

Tid

19:00 - 23:55

Plats

Barnens Scen
Malmö Folkets Park, Falsterbogatan 17

Mer info

19.00-19.45 Crash course i dans,
20.00 Konsert,
21.30-00.00 Spel till dans, jam och fika,
Entré: 140kr / 100kr medlem/ 70 kr student, arbetslös, över bron (och medlem),
Inget förköp. Swish eller kontant i dörren, vi tar ej kort

Obs! Vaccinpass med legitimation krävs p.g.a. gällande covid-19-restriktioner för offentliga tillställningar med över 100 deltagare.

Sveriges egen jiddischdrottning, Louisa Lyne, och hennes band ”di Yiddishe Kapelye” bjuder in till konsert!
Till dans presenterar vi stolt två av Malmös just nu hetaste och svängigaste spelemän: Ville Syri och Anna-Karin Andersson!

(foto: David Åsbrink)

 

Louisa Lynes karismatiska sångstil skapar med hjälp av de skickliga musikerna (dragspel, violin, cello, kontrabas, gitarr och piano) ett unikt konstnärligt uttryck fullt av variation, spänst, dynamik och goda musikaliska överraskningar.

Mycket har hänt sedan Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye släppte sitt första album ”Debyut” under 2012, men genomgående är den varma och känslosamma musikaliska atmosfär som genom åren fängslat publik världen över. Gruppens andra album ”A Farblondzhete Blondike” släpptes 2015, och nu sist när det tredje albumet ”Lust” kom ut under hösten 2019, har musiken utvecklats ytterligare och blivit både mer banbrytande och omfattande. Gruppen rör sig med säkerhet mellan traditionell klezmer, modern pop och världsmusik. Med elektroniska beats, latinska rytmer och inslag av konstmusik och folksång arbetar de med jiddisch i ett helt nytt sammanhang, som samtidigt förefaller helt självklart.

Louisa Lyne är född i Härnösand och har genom ett brinnande intresse, studier och lust, trots att hon inte vuxit upp med judiska traditioner, tillägnat sig språket och det judiska kulturarvet, gjort det till sitt och funnit sin alldeles egna konstnärliga röst i dess mitt.

Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye har rönt stora framgångar både för sina liveframträdanden och album, nu senast för deras efterlängtade tredje album som mottagit lysande recensioner både i Sverige och runt om i Europa. Under 2019 vann Louisa tävlingen ”Der Yiddisher Idol” i Mexico City och genom SVTs programserie ”Folkets musik” blev gruppen hyllad när deras version av The Arks ”It Takes A Fool To Remain Sane” (S’nemt A Nar”) mottogs med öppna armar av både gammal och ny publik.

***

Ville Syri & Anna-Karin Andersson bjuder på både duo- och solospel. I ett sammansvetsat samspel blir det virvlande värmlandspols, slingrande slängpolskor och vals som får dansgolvet att gunga. Sväng dina lurviga till Malmös vassaste fiolduo.

Ville
Ville Syri är en Gästrikespelman med rötterna i Finland, fiolen är för honom en ständig följeslagare. Uppväxt i Gävle med finsk folkkultur och med en förkärlek för polkka. De snirkliga Gästrikepolskorna gjorde inträde i hans liv i tonåren och blev en viktig del av hans utövande.

Anna-Karin
Anna-Karin är en småländsk folkmusiker och pedagog bosatt i Malmö. Från de småländska slängpolskorna har hon förälskat sig i musiken från vårt grannland Norge och den norska folkmusiktraditionen har blivit hennes stora passion. På fiol och hardangerfela spelar hon allt från kärva Orsapolskor, flödande norska gangare till dansant värmlandspols.

 

 

OBS! Samtliga evenemang anpassas efter rådande restriktioner.

Samarrangemang med Musik i Syd

Arrangemangen genomförs med stöd från Malmö Kulturstöd och Statens Kulturråd, samt i samarbete med Kulturens bildningsförbund.

 

 

 

 

 

 


0 svar på ”Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye // Ville Syri & Anna-Karin Andersson”