Vad är folkdans? Föreläsning + danskurs med Anna Björk (f.d. Nyander)

Datum

16 nov 2019

Tid

13:00 - 17:30

Plats

Kollektivhuset Sofielund

Vad är folkdans? 

I det här föredraget får vi följa begreppet ”folkdans” och hur det använts i olika tider och på olika sätt. Varför kan det betyda så olika saker idag? Vi får genom gamla filmer med dans av olika slag ta del av både folkdansrörelsens bakgrund och polskans revival. Och inte minst fundera över vad folkdans är idag och vad den antas representera. 

Anna Nyander arbetar som forskningsarkivarie med inriktning på dans på Svenskt visarkiv, som numera även innefattar Arkivet för folklig dans. Hon är också frilansande danspedagog, utbildad på folkdansutbildningen på Danshögskolan och på Malungs folkhögskola.

Danskurs: engelska och kadrilj

Engelska och kadrilj är danser som är och har varit mycket vanliga i Skåne. Den här kursen riktar sig både till nyare och mer erfarna dansare, och har utgångspunkt i dansforskaren Börje Wallins tankar om den fria figurén. Med fokus på dansaren undersöker vi engelskans och kadriljens olika möjligheter och karaktär. 

Anna Björk (f.d. Nyander) är dansare och danspedagog med rötterna i Skåne, utbildad bland annat på Danshögskolan i Stockholm och på Malungs folkhögskola, samt hos sin morfar Börje Wallin och på allehanda dansgolv. 

Kursen kommer att hållas i matsalen i Sofielunds Kollektivhus. Mellan 13-14 är det föreläsning, därefter paus för fika. Från 14.30-17.30 hålls workshop .

Kursen kostar 350kr, och då ingår även föreläsning, fika samt inträde till Breda Gatan på Malmö Folk på kvällen (100 kr).
Anmäl dig här

 

Foto: Jon Antonsson


0 svar på ”Vad är folkdans? Föreläsning + danskurs med Anna Björk (f.d. Nyander)”