Brìghde Chaimbeul & Ciorstaidh Chaimbeul

Datum

17 dec 2022

Tid

19:00 - 23:55

Plats

Barnens Scen
Malmö Folkets Park, Falsterbogatan 17

Mer info

19.00-19.45 Crash course i dans,
20.00 Konsert,
21.00-00.00 Spel till dans, jam och fika,
Entré: 140kr / 100kr medlem/ 70 kr student, arbetslös, över bron (och medlem),
Inget förköp. Swish eller kontant i dörren, vi tar ej kort

Vi rundar av årets säsong med en oförliknelig Sverigepremiär.

Brìghde Chaimbeul spelar skotska smallpipes, en bälgblåst säckpipa med milt ljud och behaglig, rumsanpassad volym och tre borduner. Hennes spel har beskrivits som förtrollande, hon tar med bordunerna på ett påtagligt sätt och skapar en trance-liknande atmosfär när hon spelar. Det är helt omöjligt att inte ryckas med.

Brìghde har gäliska som modersmål och är djupt rotad i den keltiska musiken, men är också inspirerad från säckpipstraditionerna i bland annat Bulgarien, Cape Breton och Sverige. Med sig har hon sin syster Ciorstaidh Chaimbeul som är en duktig dragspelare med en bred repertoar och ett särskilt gott samspel med sin syster.

 

Brìghde har vunnit flera prestigefulla priser. Hennes debutalbum från 2019 ”The Reeling” har lovordats i pressen och hennes andra skiva ”Las” (där hon spelar tillsammans med Ross Ainslie och Steven Byrnes) kom i september 2022.

Till dans blir det skotsk cèilidh-dans till Brìghde & Ciorstaidhs musik under kunnig vägledning av Alice Petersen. Obs: inga förkunskaper krävs.  Skotsk dans blir det även på kvällens crash course. Cèilidh-dans är det som traditionellt dansas på fester till den musik som Brìghde & Ciorstaidh spelar och den består av roliga och varierade danser i par och i grupp.  I pauserna blir det svensk dans som vanligt.

Skivor:
The Reeling
Las

Videor:
Kortkonsert 26 maj 2022 i Glasgow
Brìghde spelar vid öppningsceremonin FN:s klimatkonferens COP 26

 

►MALMÖ FOLK ÄR en ideell folkmusikförening som genomför konserter, danskvällar och kurser med stöd av Statens kulturråd, Malmö stad och Kulturens bildningsförbund.


0 svar på ”Brìghde Chaimbeul & Ciorstaidh Chaimbeul”