Folkfest Malmö

Datum

16 okt 2020 - 18 okt 2020

Tid

All of the day

FOLKFEST Malmö 16-18 oktober 2020
Välkommen till tre dagar av folk- och världsmusikens nerv och ekvilibrism, sväng, svett och improvisation, frihetskänsla, svårt vemod, värme och sprittande glädje.

FOLKFEST Malmö är en helg av konserter, böljande dansgolv, jam, kurser och annat gott för själ och hjärta, stora och små, inbitna och nyfikna. På scenerna står några av de allra bästa, och du är välkommen att vara med. I FOLKFEST Malmö strålar en lång rad olika aktörer från södra Sveriges musikliv samman för att bjuda på allt fantastiskt som finns inom folk- och världsmusiken! Detta är tredje gången vi samlas under en helg för att fira tillsammans med dig.
Välkomna på folkmusikfestival!
——————————————–

FREDAG 16 okt

18.30 Dubbelkonsert med FOLK OCH RACKARE samt JOHANNA & SCOTT HONGELL-DARSEE
Plats: Moriska Paviljongen, Malmö Folkets park
Inträde: 195 kr. Medlem 150 kr. Student 120 kr. Du får fri entré till Folkklubben kl 22.00 i samma lokal.
FACEBOOKEVENT:
https://www.facebook.com/events/260853285353097/?notif_t=plan_user_invited&notif_id=1591694147162383

–SCOTT och JOHANNA HONGELL-DARSEE har samlat
sånger och berättelser från sina vandringar från Finland respektive USA genom Europa, Skandinavien, Indien och Amerika. De framförs här med mim, dans, berättande, sång och egna innovativa arrangemang. De medeltida balladerna och runosångerna har trollbundit publiken i hela USA.

 

–FOLK & RACKARE – en av de mest inflytelserika grupperna inom svensk folkmusik under 1970-talet, har återförenats! Med intrikat stämsång och nyskapande arrangemang av främst medeltidsballader, nådde bandet ut till en bred svensk och internationell publik. Mustiga texter om oknytt, uppror, brännvin, konungagårdar och om de som gjorde tvärsemot, de som vägrade och sa ifrån – här levandegörs flerhundraåriga berättelser som talar till oss än idag!
Deras album ”Rackarspel” från 1978 kom på femte plats i musikmagasinet Lira 2018 lista över ”De 100 viktigaste albumen inom svensk folkmusik”(Lira 2018:2).
Arr: Mix Musik

22.00-03.00 FOLKKLUBB
Plats: Spegelsalen Moriska Paviljongen, Malmö Folkets park
FRI ENTRÉ mellan 21.00 och 23:30, därefter 120 kr.
–En folkdansklubb som utmanar konventionerna. Här kombineras hårdsvängande livemusik i folkton med elektronisk klubbmusik. Trä och betong, fioler och DJs, värmeljus och neon.
22.00 – Crashcourse i folkdans
23.00 – Maine Coone Trio
00.00 – Symbio
01.00 – Maine Coone Trio
02.00 – Symbio

 

–CRASH COURSE i folkdans – en danskurs som riktar sig både till dig som aldrig provat förut och till dig som har testat lite grann, och ger några verktyg att leka runt med under kvällen. På kvällens dansgolv råder sedan en go anarki där all typ av dans välkomnas. Dessutom jam i entrén, ta med ditt instrument!

–MAINE COON TRIO – SKIVSLÄPP! Med avstamp i norsk och svensk folkmusik blandar trion egenskrivet material med traditionellt låtspel. Finurligt arrangerade partier kontrasteras av improvisation och lekfullhet. Skira klanger möter pulserande riff. Ett meditativt lugn möter äventyrliga sagor. Felor, träblås och gitarr i ett tätt sammansvetsat samspel.

–SYMBIO – Möt två unga kritikerrosade och genuint erfarna virtuoser som hyllats för sitt starka samspel, sin glödande energi och unika mix av modern folkmusik med influenser från pop och rock. I deras vevlira och dragspel möts två världar och uppstår gör ett helt eget sällsynt sound som både levandegör och överraskar.
Arr: Malmö Folk, Kulturens Bildningsverksamhet, Musik i Syd, med stöd av Kulturrådet och Malmö kulturstöd.

——-

 

LÖRDAG 17 okt

10.00-13.00 SJUNG FOLKSÅNG MED JOHANNA BÖLJA
Plats: info kommer inom kort.
Pris: 250 kr. Gratis för sångare som är anslutna till Bilda.
Anmälan: www.bilda.nu
–Hur sjunger man folksång? I denna kurs fördjupar vi oss i stildrag inom svensk folksång och jobbar med klang, stämsång och intonation i grupp. Vi gräver i möjligheterna i din röst och hittar verktyg för att jobba vidare med folksångens stil och klang. Du får också lära dig några sånger på gehör. Johanna Bölja Hertzberg tillhör våra mest etablerade folksångerskor och pedagoger. Hon kan höras i grupper som Bölja/Härdelin, Breda gatan samt Rallarnas Visor.
Arr: Studieförbundet Bilda

10.30-15.30 Danskurs
Plats: Sofielunds kollektivhus, Sofielundsvägen 71
Mer info inom kort.
www.bilda.nu
Arr: Studieförbundet Bilda

 

14.00 Konsert för barn
Mer info inom kort.
Arr: Barnens scen, UNGA Musik i Syd

 

16.00-17.00 VM i TRÄSKOFIOL & JAM därefter
Plats: Tröls bar & restaurang, Karlskronaplan 1
Fri entré, men köp något att äta och dricka i baren!
–VM I TRÄSKOFIOL startade 2013 och har haft deltagare från Sverige, Turkiet, Norge, Danmark, Tyskland, England. Träskofiolen var betydligt vanligare i Skåne under 1800-talet än den är idag. Denna fattigmansfiol förvandlades av det man hade till hands – en sliten toffla – och vips hade man ett instrument! Och därmed en extra inkomst, men även en outsinlig källa till glädje och fest.
Arr: Spelmansgården, Studieförbundet Bilda

Ca 17.00-19.00 ÖPPET JAM – direkt efter VM i träskofiol
Plats: Tröls bar & restaurang, Karlskronaplan 1
Fri entré, men köp något att äta och dricka i baren!
–Ta med instrumenten, ta ett glas, jamma eller njut av härligt buskspel.
Arr: Spelmansgården, Studieförbundet Bilda

 

19.00-24.00 En kväll på Malmö Folk med EMMA & ELLIKA EXTRA + MATS EDÉN & TINA QUARTEY
Plats: Barnens Scen, Malmö Folkets park
Inträde: 140 kr. Medlem: 100 kr. Upp till 16 år: fri entré i vuxens sällskap.
Reducerat pris* (studenter, arbetslösa, ”över bron”): 70 kr. *Gäller endast medlemmar. Medlemskap: 40 kr

–En kväll på Malmö Folk innebär introduktionskurs i dans, konsert och dansgolv fram till midnatt.
–19.00-19.45 – CRASH COURSE i någon folkdans
Anmäl dig på plats.
–20.00-24.00 – Konsert med EMMA & ELLIKA EXTRA
Två fioler i händerna på Emma Reid & Ellika Frisell, två av folkmusikens verkliga mästare, här i sällskap av Anders Löfberg (cello) och Rafael Sida (slagverk). Emma & Ellikas svängiga fiolspel är ingen nyhet på folkmusikscenen. Bingsjöpolskor, Orsalåtar och egna kompositioner i ett samspel med djupa rötter i traditionen, fritt och improvisatoriskt med utblickar mot bl a baluchi, norsk, och engelsk traditionsmusik.
–21.00-24.00 – Spel till dans med MATS EDÉN & TINA QUARTEY
Prestigelöst dansgolv till tonerna av legenderna Mats Edén på fioler och Tina Quartey på slagverk.
Dessutom utlovas i vanlig ordning svängiga jam, gött häng & oemotståndliga treats i vårt eget fik.
Arr: Malmö Folk, Kulturens Bildningsverksamhet, med stöd av Kulturrådet och Malmö kulturstöd.

 

20.00 Konsert med KROKE
Plats: Moriska Paviljongen, Folkets Park Malmö
Pris: 195 kr. Medlem Mix Musik/Guldkort/Pensionär/Student 150 kr.
Biljetter: www.kulturcentralen.nu
–Det polska bandet har gjort sig kända för att blanda upp den judiska klezmertraditionen med bl a jazz och folkmusik till en egen unik musikstil, Krokemusik, som de själva kallar det. Trion har turnerat runt i närmare 30 år världen över, den 17 oktober gör de äntligen ett stopp i Malmö igen.
Arr: Moriska Paviljongen, Mix Musik

——-

 

SÖNDAG 18 okt
10.15-13.15 VISKURS med JOHANNA BÖLJA
Plats: Studieförbundet Bilda, Jörgen Ankersgatan 12
Pris: 250 kr (inkl fika)
Anmälan: www.bilda.nu. Inga förkunskaper behövs.
–En kortkurs med folkvisor som sjungits vid arbete, för att roa, söva eller till kanske dans. Du får lära dig några av folksångens stildrag och vi sjunger lite i stämmor.
Johanna Bölja Hertzberg är folksångerska och pedagog och kan höras i grupper som Bölja/Härdelin, Breda gatan samt Rallarnas Visor.
Arr: Studieförbundet Bilda

10.15-14.15 SPELKURSER med ELLIKA FRISELL resp EMMA REID
Plats: Info kommer.
Pris: 350 kr (inkl fika)
Anmälan: www.bilda.nu
–Ellika Frisell håller workshopen ’Spela svängigt till dans’, för alla som har spelat i minst 2 år och kan lära sig på gehör.
–Emma Reid håller workshopen ’Sätt guldkant på ditt spel’, för medel/avancerade fiolspelare, med fokus på tonbildning, stråkteknik och ett levande spel.
I båda workshoparna utgår lärarna från traditionellt, svenskt låtspel.
Arr: Studieförbundet Bilda och Musikhögskolan

 

10.00-14.00 Workshop med MP3 för barn, unga och pedagoger
Plats: Palladium Malmö, Södergatan 15
Föranmälan och förberedelse krävs.
Mer info: www.musikisyd.se/ungafolk
Workshopen avslutas med konserten nedan.

15.00-16.00 Konsert med MP3 med gäster – över 100 barn och unga
Plats: Palladium Malmö, Södergatan 15
Inträde: 100 kr
Biljett kan köpas på www.kulturcentralen.nu.
–Möt MP3 – folkmusiktrion som är känd för att flytta berg med sin sprudlande energi! Deras musik har tagit dem på turnéer över hela världen ända sedan starten för mer än ett decennium sedan. I denna konsert får Mattias Pérez, Nina Pérez och Mia Marine sällskap på scenen under några av sina låtar. Gästerna består av över 100 barn och unga i alla åldrar samt deras pedagoger från hela södra Sverige och Danmark.
Arr: UNGA Musik i Syd, Palladium Malmö, Studieförbundet Bilda, KulturCrew, Skånes Spelmansförbund, Kap Syd. Med stöd av Kulturrådet.

 

———————————————–
Folkfest Malmö är ett samarbete mellan Projektet UNGA Folk, Musik i Syd, Malmö Folk, Mix Musik, Palladium Malmö, Barnens Scen, Moriska Paviljongen, Kulturens Bildningsverksamhet, Studieförbundet Bilda, ABF, KulturCrew, Skånes Spelmansförbund, Kap Syd, Tröls Bar & Restaurang.
Med stöd av Lintonfonden, Malmö Kulturstöd och Kulturrådet


0 svar på ”Folkfest Malmö”

Fatal error: Namespace declaration statement has to be the very first statement or after any declare call in the script in /customers/3/e/4/malmofolk.se/httpd.www/wp-content/plugins/elementor/core/logger/loggers/db.php on line 2